>> Acte de lliurament de l'11a edició, any 2022: reportatge i guardonat (+)

 

>> Convocatòria 2023:  presentació de candidatures de l'1 de febrer al 31 de març de 2023. Prem aquí.

 Descarregar Pdf

L'OBJECTE DEL PREMI

El guardó reconeix aquelles persones o institucions que amb el seu treball han contribuït al desenvolupament humà i social de la seva comunitat des del punt de vista econòmic, polític, mediambiental, cultural o d'altres i, que s'hagin regit en les seves actuacions pels valors d'igualtat, justícia, rigor i excel·lència que inspiren a la Universitat.

 

 

>> Convocatòria 2023:  presentació de candidatures de l'1 de febrer al 31 de març de 2023. Prem aquí.

 

>> Edicions i guardons lliurats

Convocatòria 2022

 

EL NOM DEL PREMI

El premi porta el nom d’Alfons de Borja (la Torreta de Canals, 1379 – Roma, 1458), estudiant, professor i vicecanceller de l’Estudi General de Lleida que adoptà el nom de Calixt III en ser escollit Papa, l'any 1445. La seua trajectòria universitària i professional el defineix com l’alumnus ilerdense més universal.

Vinculació amb l’Estudi General de Lleida: 1409-1423

● Estudis i docència: va estudiar-hi dret canònic i dret civil (doctorat els anys 1409 i 1413, respectivament) i va tenir les càtedres d’ambdós ensenyaments.

● Càrrecs institucionals: vicecanceller de l’Estudi General (1420-1423).

● Durant el seu papat expedí butlles i concedí beneficis a l’Estudi General.

Carrera a la cort de la Corona d’Aragó

Conseller del rei Alfons el Magnànim per a assumptes eclesiàstics i diplomàtics. Missions per aconseguir la conquesta del Regne de Nàpols.

Edició 2022. Guardonat: Dr. Marc Palahí Lozano

Acte de lliurament: 28 de setembre de 2022

(Imatge: EFI)

Dr. Marc Palahí Lozano, enginyer de forests per la Universitat de Lleida (1999). Actual director de l’Institut Europeu Forestal, amb presència a 40 països, Palahí també presideix la Circular Bioeconomy Alliance, una xarxa internacional d’organismes intergovernamentals, centres de recerca, organitzacions no governamentals i empreses que va ser creada pel príncep de Gal·les del Regne Unit l’any 2020.

El Jurat ha valorat la vinculació del Dr. Palahí amb la Universitat de Lleida i la seva distingida carrera professional nacional i internacional, tant en la recerca com en la gestió d’organitzacions, en l’àmbit forestal, la bioeconomia, la sostenibilitat, a més de la seva capacitat de lideratge. Una carrera que l’ha dut a tenir un rol internacional destacat en la recerca, el disseny i l’aplicació de polítiques i accions econòmiques i mediambientals encaminades a afrontar els efectes del canvi climàtic, crear una economia sostenible i assolir una societat inclusiva.

El Premi Alfons de Borja reconeix a aquelles persones o institucions que amb el seu treball han contribuït al desenvolupament humà i social de la seva comunitat des del punt de vista econòmic, polític, mediambiental, cultural o d'altres i, que s'hagin regit en les seves actuacions pels valors d'igualtat, justícia, rigor i excel·lència que inspiren a la Universitat.

L’acte de lliurament tindrà lloc el dia 28 de setembre, a la tarda, a l’Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida. El premi consisteix en l’escultura “El coneixement”, creada expressament per l'artista argentí establert a Lleida, Miguel Ángel González, és una peça de ferro, resina i fusta, que expressa les diferents àrees de coneixement que s'imparteixen a la Universitat. El premi està patrocinat per la Universitat de Lleida, Segre i Banco Santander. També s’obsequiarà una aquarel·la al premiat, i una altra a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària pel seu cinquantè aniversari.

El premi, que rep el nom de qui va ser professor i vicecanceller de l'Estudi General de Lleida, bisbe de València i papa Calixt III, es va instaurar l'any 2004. Els guardons de les edicions anteriors poden consultar-se a aquí.

Podeu consultar el CV del Dr. Palahí en l'enllaç següent: EFI-Director.

 

 

   Darrera modificació:

 

Patrocinen

 Universitat de Lleida