Alumni UdL lliura el Premi Alfons de Borja 2024 a César Sanz L'ARN missatger per desenvolupar fàrmacs centra la seua conferència
El vicepresident d'Afers Mèdics a Europa, Orient Mitjà, Austràlia i Canadà (EMAC) de la companyia farmacèutica Moderna, César Sanz Rodríguez, ha recollit aquest dimarts el Premi Alfons de Borja 2024 que atorga l'Associació d'Antics Alumnes de la Universitat de Lleida - Alumni UdL. En una conferència titulada El "software de la vida" – cómo transformar el desarrollo de medicamentos, aquest doctor en Medicina per la UdL, amb una tesi sobre biologia cel·lular, ha parlat de les potencialitats de l'àcid ribonucleic missatger (ARNm) per desenvolupar nous fàrmacs i vacunes, com la que van crear per a la COVID-19
Moderna porta 10 anys treballant amb aquesta tècnica. Sanz ha explicat com l'ARNm, una molècula d'informació que codifica proteïnes, no es pot utilitzar directament i s'ha de formular en nanopartícules lipídiques, de greix. Actualment la companyia està desenvolupant possibles medicaments d'ARNm que, segons l'empresa, podrien ajudar les persones amb càncer o malalties metabòliques. Un dels seus projectes és aconseguir un tractament neoantigènic individualitzat, és a dir, una vacuna contra el càncer personalitzada
La cerimònia de lliurament ha tingut lloc al Saló Víctor Siurana, a l'edifici del Rectorat. El premi Alfons de Borja - patrocinat per la Universitat de Lleida, Segre i Banco Santander- consisteix en l'escultura El coneixement, creada expressament per l'artista argentí establert a Lleida, Miguel Ángel González i una aquarel·la que Joaquín Ureña ha pintat en directe durant l'acte. Enguany compleix la seua tretzena edició.
Sanz, natural de Barbastre, també ha recordat tot el que va aprendre a la Facultat de Medicina de la UdL, com ara "la curiositat per explorar coses noves i el fet de pensar sempre en els pacients presents i futurs".
El Premi Alfons de Borja reconeix a aquelles persones o institucions que amb el seu treball han contribuït al desenvolupament humà i social de la seva comunitat des del punt de vista econòmic, polític, mediambiental, cultural o d'altres i, que s'hagin regit en les seves actuacions pels valors d'igualtat, justícia, rigor i excel·lència que inspiren a la Universitat.
L’acte de lliurament ha tingut el dia 18 de juny, a les 18 h, a l’Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida. El premi està patrocinat per la Universitat de Lleida, Segre i Banco Santander.
[Notícia publicada a la web de la Universitat de Lleida]
Informació relacionada amb el guardonat i la 13à edició del Premi Alfons de Borja
· Objecte i edicions del Premi Alfons de Borja: web
[Text elaborat a partir de la nota de premsa publicada per la Universitat de Lleida]
ACTE DE LLIURAMENT DEL PREMI ALFONS DE BORJA 2024
Important. Cal confirmar l'assistència a l'enllaç següent: inscripció acte 2024
L'OBJECTE DEL PREMI
El guardó reconeix aquelles persones o institucions que amb el seu treball han contribuït al desenvolupament humà i social de la seva comunitat des del punt de vista econòmic, polític, mediambiental, cultural o d'altres i, que s'hagin regit en les seves actuacions pels valors d'igualtat, justícia, rigor i excel·lència que inspiren a la Universitat.
EL NOM DEL PREMI
El premi porta el nom d’Alfons de Borja (la Torreta de Canals, 1379 – Roma, 1458), estudiant, professor i vicecanceller de l’Estudi General de Lleida que adoptà el nom de Calixt III en ser escollit Papa, l'any 1445. La seua trajectòria universitària i professional el defineix com l’alumnus ilerdense més universal.
Vinculació amb l’Estudi General de Lleida: 1409-1423
● Estudis i docència: va estudiar-hi dret canònic i dret civil (doctorat els anys 1409 i 1413, respectivament) i va tenir les càtedres d’ambdós ensenyaments.
● Càrrecs institucionals: vicecanceller de l’Estudi General (1420-1423).
● Durant el seu papat expedí butlles i concedí beneficis a l’Estudi General.
Carrera a la cort de la Corona d’Aragó
Conseller del rei Alfons el Magnànim per a assumptes eclesiàstics i diplomàtics. Missions per aconseguir la conquesta del Regne de Nàpols.
Web sobre Alfons de Borja: biografia
Patrocinen